Het Engelse ‘decluttering’ werd een aantal jaar geleden in het leven geroepen door de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Direct vertaald in het Nederlands wordt dat ontspullen: een vreemd woord waarvan veel mensen zich nog afvragen wat het nut er eigenlijk van is. In haar populaire boek legt Kondo het uit. Ontspullen is een manier om overzicht te krijgen, door afscheid te nemen van al het materialistische dat geen blij gevoel bij je oproept.
De dvd-collectie die je nooit meer aanraakt, de jas die je eigenlijk niet past, en zelfs die dure ketting die je ooit voor kerst kreeg, maar nooit draagt. Het zijn allemaal spullen die je – als je er goed over nadenkt – niets aan je leven toevoegen, maar de boel wel een stuk chaotischer maken. En daarom moet je er zo snel mogelijk vanaf.
Maar hoe werkt dit dan precies? Volgens aanhangers vergen al onze spullen energie, en wanneer deze niet positief is, is dit pure verspilling. Maar het is juist belangrijk om je thuis voor dit soort prikkels te kunnen afsluiten – het leven is immers al chaotisch genoeg. Hoeveel zin heeft het om spullen die je door de jaren heen hebt verzameld, overal mee naartoe te slepen? En passen ze nog wel bij de persoon die je nu bent?
Stuk voor stuk
Volgens Kondo is het belangrijk dat je je leven per categorie ontspult. Begin daarom met kleding: een makkelijke categorie omdat het hierbij zelden gaat om emotionele waarde. Leg al je kleding bij elkaar voor een helder overzicht, en bepaal vervolgens wat je lievelingsstukken zijn en welke je echt nooit draagt. Twijfel je? Berg de kleding dan op in een plastic zak. Als je de kleding er na een aantal maanden nog niet hebt uitgehaald, kan je ervan uitgaan dat dit verspilde energie is. Na kleding ga je door met papieren, boeken, snuisterijen en tot slot – dit is vaak de moeilijkste categorie – objecten van persoonlijke waarde: net zolang tot je alleen maar spullen overhoudt die je inspireren.
Maar hoe kan dit grondige opruimen er nou voor zorgen dat meteen je hele leven overzichtelijker wordt? Ten eerste maak je ruimte voor een nieuwe, frisse start. Door al je herinneringen en ervaringen uit het verleden bewust te herleven, houd je ze voor altijd bij je, zonder dat je daar die spullen per se voor nodig hebt. Ook ervaar je hierdoor welke momenten pijn of verdriet bij je oproepen. Door afscheid te nemen van de onderwerpen die hieraan verbonden zijn, kan je onbelast aan een nieuw hoofdstuk beginnen.
Daarnaast leidt ontspullen tot een geordender leven. Minder spullen betekent minder afleiding en minder opruimen, waardoor je een stuk meer tijd en rust overhoudt om daadwerkelijk van je fijne huis te genieten. Maak van je huis een plek waar je volledig tot rust kunt komen – dat heb je namelijk echt nodig in een druk leven!
Tenslotte zorgt deze methode voor minder negatieve energie in huis. Een boek dat je al jarenlang aanstaart omdat het nog niet gelezen is of een broek die je allang niet meer past: het enige wat deze voorwerpen doen, is je een schuldgevoel aanpraten. Door ervoor te zorgen dat je alleen spullen in huis hebt staan waarvan je blij wordt, zal je blijdschap en positieve energie ongetwijfeld toenemen.
Lijkt dat onstpullen je wel wat? Ga er dan gewoon voor! Natuurlijk zul je tijdens het proces tegen dilemma’s aanlopen, maar de volgende opruimtips helpen je daarbij:
- Houd dingen niet uit verplichting. Door de jaren heen ontvang je veel cadeaus, en die kan je niet allemaal bewaren! Laat het schuldgevoel je niet in de weg zitten – het is tenslotte jouw huis.
- Vraag jezelf af of je iets écht nodig hebt. Als je iets slechts 1 keer per jaar gebruikt, kan je het misschien beter van buren of vrienden lenen.
- Ontmoedig mensen om je spullen cadeau te doen. Door aan te geven dat je veel liever iets leuks gaat doen, kom je ook niet met ongewenste spullen te zitten.
- Overweldigd? Gooi elke dag 1 voorwerp weg. Als het je niet lukt om alles in één keer weg te gooien, kan je ervoor kiezen om elke dag een voorwerp weg te gooien. Zo heb je voldoende tijd om er bij stil te staan en maak je er een geleidelijk en bewust proces van.
- Focus je niet op het weggooien. Richt je liever op de ruimte die je ermee vrijmaakt voor de spullen die een positief gevoel bij je oproepen.
Geef een reactie