Ga je op vakantie? Super….of toch niet?
Was of is het zoeken en boeken voor jou een lijdensweg? Wel eens afgevraagd waarom? Lees in dit artikel hoe dat zo komt en vooral wat je eraan kan doen.
Wil je op vakantie dan moet je nog wel bepalen wanneer, waarheen, met wie en zo meer.
Je kunt links en rechts wat tips vragen, internet afstruinen of reisgidsen raadplegen.
Hoe meer je probeert de perfecte keuze te maken, hoe minder grip je er voor je gevoel op hebt.
Je raakt overspoeld door het aantal mogelijkheden.
Het verlamt je.
Uiteindelijk reis je af naar die bestemming waar je al 3 keer bent geweest. Opgelucht dat de knoop is doorgehakt maar teleurgesteld in jezelf. Dat je zoiets ‘simpels’ als een vakantie uitzoeken gewoon niet voor elkaar krijgt en door vermijdingsgedrag maar weer terugvalt in het oude en vertrouwde.
Herken jij je hierin?
- Je kunt moeilijk tot een beslissing komen
- Je vergaart enorm veel informatie en details voordat je een keuze maakt
- Je beslist volledig impulsief zodat je er maar vanaf bent
- Je laat anderen mensen voor jou beslissen
De oorzaken van moeilijk keuzes kunnen maken
1. Perfectionisme maakt besluiteloos
Perfectionisme verhindert een besluit te nemen. Je hebt altijd het gevoel dat er ergens een beter restaurant, mooier jurkje of interessantere vakantiebestemming is. Je bent op zoek naar de perfecte keuze, antwoord of oplossing.
2. Een teveel aan mogelijkheden leidt tot:
– Impulsief besluiten nemen
Omdat je van de keuzestress af wil, neem je maar een besluit zonder er goed over na te denken. Dat kan goed uitpakken of niet.
Kop of munt is sneller en duidelijker dan informatie verzamelen, een oordeel vormen, gevolgen overzien en mogelijkheden op en rijtje zetten.
Je hebt twee soorten impulsiviteit.
– Mensen die eerst doen en dan denken.
– Mensen die eerst denken, er niet uit komen en dan maar snel doen.
Raak je op een bepaald moment overvoerd door te veel keuzemogelijkheden, dan kan je eigen besluiteloosheid je enorm ergeren en in de weg zitten.
Je vervalt dan snel in een houding van “wat maakt het uit” en hakt maar gauw de knoop door om van dat vervelende gevoel af te zijn.
– Besluiten door nietsdoen
In situaties met een scala aan mogelijkheden, zoals een vakantie boeken, kan nietsdoen je helpen met een besluit te nemen. Op een bepaald moment zitten vluchten vol en blijft er niet veel anders over dan de last minute reizen.
– Passiviteit bij teveel keuzes
Raak je snel de weg kwijt bij teveel opties, kun je soms onbewust de verantwoordelijkheid bij anderen leggen. Door je passief op te stellen laat je mensen om jou heen jouw leven invullen. Zo kun je ook geen verkeerde keuzes maken.
‘Kweenie’, ‘alles is goed’, het maakt me niet uit’ zijn prima antwoorden op vragen of je sushi of pizza’s laat bezorgen. Levensveranderende keuzes zoals een studierichting, verhuizen of een andere baan vragen toch echt om een betrokken en weloverwogen oordeel.
Tips voor sneller en overzichtelijk besluiten nemen
Denk aan het boeken van een vakantie, maar je kunt de tactieken op veel situaties toepassen waarbij je moet kiezen uit meerdere variabelen.
Begrens in tijd
Spreek met jezelf af dat je 1 of 2 weken uittrekt voor informatie vergaren en vergelijken en dat de keuze dan moet worden gemaakt.
Begrens in budget
Weet precies wat je wilt/kunt uitgeven aan een vakantie. Dan is dat een hard zoek criterium. Alles boven budget valt automatisch af.
Gebruik een fysieke beperking
Je sleept niet meer reisbrochures je woning binnen dan er bijvoorbeeld in de leesmand passen.
Bedenk een grensgetal
Je kijkt bij maximaal 5 aanbieders op internet voor een appartement in een regio waar je graag naar toe wil.
Maak een lijst met ‘need to have’ en ‘nice to have’
Alles wat niet voldoet aan de ‘need to have’, dus de harde zoekcriteria, valt meteen af.
Heb je moeite met het overweldigende aanbod in winkels?
Verminder het aantal keuzes
Ga naar kleinere winkels en vermijd enorme warenhuizen.
Verminder het aantal prikkels
In een rustige omgeving concentreer je beter dan in lawaai en drukte. Vermijd weekenden en probeer eens een ochtend door de week.
Zet alle criteria duidelijk op een rij
Focus daarop. Doe je huiswerk voordat je in het wilde weg gaat zoeken
(wat heb je nodig, materiaal, kleur etc.)
Algemene tips
Maak onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke beslissingen
Neem je verlies als iets niet uitpakt zoals verwacht. De oorzaak ligt vaak buiten jouw invloed, dus wijt het niet aan het feit dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Achteraf is het makkelijk praten en klagen.
Het is helemaal niet gek dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet oftewel de goede antwoorden en oplossingen mist tussen alle opties. Daar heeft iedereen wel eens last van.
Zelf hanteer ik vaak de tijdslimiet. Het is druk bij SPOT ON | Profesional Organizing.
Super, maar mijn tijd is heel kostbaar. Een praktijkvoorbeeld. Mijn telefoonabonnement loopt binnenkort af. Ik heb mezelf 1,5 uur gegeven om een nieuwe uit te zoeken en af te sluiten. En dat is gelukt!
Zijn er nou situaties waarin je moeilijk tot een keuze komt, overweeg dan eens om hulp in te schakelen. Professional Organizers zijn er in getraind om doelen te bepalen en structuur te brengen in de wirwar aan mogelijkheden.
Geef een reactie