Als Professional Organizer kom je nog eens ergens. Bijna overal zie ik gezinnen worstelen met het in kaart brengen en bijhouden van afspraken en verplichtingen. School, sport, hobby’s, breng- en haal schema’s, openingstijden crèche, BSO, bieb; beschikbaarheid gastouder, oppas of bijlesstudent. Aaaargh. Een spoedcursus planning en logistiek is bijna een noodzaak.
De commercie is handig ingesprongen op onze dringende behoefte aan overzicht. Er zijn familieagenda’s en gezinsplanners in alle kleuren, maten en stijlen beschikbaar. Maar……nu de praktijk.
Waarom werken familiekalenders niet?
De indeling is of per week of per maand en dan voor ieder gezinslid een vakje. We gaan even uit van een gezin met 3 kinderen, die ieder 1 sport beoefenen en 1 hobby hebben. De sport bestaat uit 2 trainingen per week en nog een wedstrijd. Dat betekent 4 notities x 3 kinderen = 12 notities per week x 42 (52 weken – de vakanties) = 504 notities per jaar voor alleen de sport en hobby’s van je kroost. Dan rest nog eeeeh…..de rest.
Helemaal kappen met die agenda’s?
Vraag eerst eens aan je gezinsleden of zij gebaat zijn bij jou noeste invuloefening. Kijken ze wel op de kalender? Helpt het ze om afspraken niet te vergeten? Nee? Bof jij even. Je weet wat je te doen staat. Kappen met die ondingen! Hebben ze er houvast aan? Mooi. Maar overweeg dan eens de alternatieven.
1. Digitaal
We naderen 2014. Misschien ben ik de enige, maar heb je gemerkt wat en goddelijk gemak smartphones je kunnen bezorgen? Altijd bij de hand, voorzien van super handige agenda’s waar je gegevens 1 keer invult en vervolgens op herhalen zet. Wijzigt een trainingstijd, heb je binnen een minuut die aanpassing voor de rest van het jaar in je agenda staan. Bovendien kun je agenda’s delen met meerdere personen zodat ook je kroost kan zien waar jij uithangt als ze eens eerder thuis zijn door een uitgevallen les.
2. Digitaal en print
Agendeer je digitaal maar wil je toch iets meer houvast op papier? Overweeg dan om elke week / maand een print te maken van jullie agenda’s en hang die op een centrale plek in je woning. Je hoeft nu alleen nog maar wijzigingen en last minute afspraken bij te schijven. Easy does it.
3. De weekplanner op whiteboard
Ben jij nog van de handmatig ingevulde agenda’s en wil je toch in huis in één blik kunnen zien hoe de dag of week eruit ziet voor alle gezinsleden? Ga dan over op een weekplanner op whiteboard. Je vult de vaste afspraken eenmalig in en je laat die staan totdat er iets wijzigt. Daaromheen vul je de overige afspraken van die week in. Je kunt ook heel listig de menuplanning in je weekoverzicht opnemen. Schrijf per dag op wat je die dag gaat eten. Voorkomt een hoop gezeur, geloof me. Is zoonlief niet echt gecharmeerd van de daghap, dan bindt hij vast wel in als hij nu al ziet dat morgen zijn lievelingsgerecht op het menu staat.
Kinderen leren omgaan met agenda’s
Je kunt je kroost niet vroeg genoeg leren omgaan met plannen en agenderen. Maak er een gezamenlijke verantwoordelijkheid van. Komt je kind thuis met een brief over het kerstmenu, noteer dan samen de gegevens op de juiste plek in het overzicht dat je gebruikt.
Opschrijven is rust in je hoofd
Bedenk wat voor jou een goede manier is om als CEO van BV Thuis de boel goed te managen.
„Gebruik je hoofd om te denken, niet om te onthouden”
Ben je ondernemer of heb je een drukke baan waarin je veel projecten doet dan is (naast je digitale agenda) een agenda met een dag per pagina bijna een must. Daarin kun je heel goed je dagdoelen opschrijven en wat je allemaal moet doen om die doelen te behalen.
Wil je hier eens met een professional over praten?
Geef je dan op voor een gratis en vrijblijvend BLIND SPOT gesprek. We bespreken dan telefonisch in maximaal een half uur waarom bij jou de planning niet loopt zoals je zou willen.
Wees er snel bij. Ik geef drie BLIND SPOT gesprekken gratis weg. Ben je te laat dan ontvang je daarover een berichtje.
Julia Arnscheidt says
Hoi Leonie,
Dank voor je artikel. Op dit moment ben ik toch nog steeds heel blij met de familiekalender. Gelukkig is er genoeg ruimte voor onze drie kinderen, anders zou ik hem meteen de deur uitdoen. Ik wil ook alleen een familiekalender waar genoeg ruimte is voor iedereen en ook om eventueel nog iets in te strepen en te verbeteren.
Ik kan me voorstellen, dat er mensen zijn die inmiddels zweren bij de digitale oplossing, maar ik vind het inderdaad wel fijn om het voor iedereen zichtbaar de hebben aan de muur. En als je dan zegt, print hem uit, dan kom je eigenlijk ook weer uit op de ´ouderwetse´ familiekalender.
Je whiteboard is ook een oplossing, het nadeel lijkt me alleen, dat je dan de kalender zelf moet toevoegen of er een kalender naast moet hangen waar dan toch weer dingen in moeten staan, zoals het tandartsbezoek over een half jaar.
Al met al blijft het wellicht ook een kwestie van smaak.
Je andere punten over kinderen leren te plannen en opschrijven is rust in je hoofd, onderschrijf ik uit ervaring volledig.
Leonie Langius says
Hallo Julia,
dank voor je uitvoerige reactie. Ben het helemaal met je eens dat de ‘ideale’ oplossing er voor iedereen anders uitziet. Bovendien verandert die ook als je kinderen bijvoorbeeld ouder worden.
Wat me opviel is dat mensen vaak aan een ‘systeem’ beginnen en dat vervolgens eindeloos continueren zonder zich af te vragen of je wel je doel bereikt wat je nastreeft. Dan wordt het al gauw bezigheidstherapie.
Wens je vanaf hier alvast een gelukkig en overzichtelijk 2014!
Linda Thuijs says
Leuk artikel. Ik ben naast allerlei handige synchroniserende digitale planners, in drukke tijden ook nog steeds van een geprint exemplaar. Het gebruikte plaatje van de gezinsplanner is van mij. Het zou fijn zijn als er ook een link naar mijn site bij zou staan.
Planner gratis te downloaden op: http://printenknipvellen.nl/category/get-organised/
Vriendelijke groeten, Linda Thuijs
Leonie Langius says
Hallo Linda,
door omstandigheden je berichtje niet eerder gezien. Heb de link bij de afbeelding gezet nu. Leuke site heb je! Groetjes, Leonie