Deze keer wil ik het met je hebben over de kracht van routines. Routines vind ik zelf geen fijn woord. Het riekt naar sleur en saai. Dus vanaf nu hebben we het over gewoontes. Goede gewoontes.
Een lekker georganiseerd thuisfront = opruimen + goede gewoontes.
Met alleen puinruimen kom je er niet. Zonder het aanleren van gewoontes ben je binnen de kortste keren weer terug bij af. Je huis weer een chaos, je administratie achterstallig. Bovendien heb je weer een dosis frustratie te pakken. Je geploeter heeft tot niets geleid.
Gewoontes zijn handelingen die jou helpen efficiënt en zonder nadenken je dagelijkse dingen te doen.
Stel je voor dat je bij tandenpoetsen bewust het hele riedeltje af moet gaan: Nu pak ik de tandpasta en draai het dopje eraf, nu doe ik pasta op mijn tandenborstel, poets onder-, boven en binnenkant en (niet geheel onbelangrijk voor de vrede in huis) nu draai ik het dopje er weer op. En dat dan twee keer per dag.
Goede gewoontes kun je aanleren. Slechte gewoontes kunnen er insluipen.
- Maak jij elke dag je post open en schift je het meteen op weggooien, doen of bewaren?
- Reserveer jij dagelijks tijd voor mensen en zaken die jij belangrijk vind?
Of heb je de gewoonte om:
- Enveloppen niet open te maken en achter de bank te mikken?
- Doe je de dingen waar je blij van wordt pas als iets anders niet door gaat?
Tja, jij kent als geen ander je zwakke plekken en valkuilen.
Goede gewoontes helpen je om je doelen te bereiken.
De kunst is om niet je hele leven om te gooien, maar om met iets eenvoudigs te beginnen.
Bepaal een doel waar jij aan wil werken en bedenk hoe je dat dan gaat bereiken. Lukt het een dag niet? Het is net als met goede voornemens. Beschouw elke dag als 1 januari en begin gewoon weer opnieuw.
Hoe leer je een gewoonte aan?
Door simpelweg te oefenen. Herhaling is het sleutelwoord.
Denk aan topsporters. Zij trainen elke dag. Denk aan dansers. Zij repeteren iedere dag.
Het gaat om vaardigheden aanleren die je daarna net zo vaak herhaalt totdat het in je systeem zit.
Is een gewoonte nog niet geprogrammeerd in je automatische piloot?
Schrijf wat je moet doen op een post-it en plak die daar waar je de handeling moet uitvoeren.
Zal ik je helpen?
Met een gewoonte waar je elke dag veel plezier aan beleeft?
Laat je gootsteen glimmen.
Sorry? Ja echt, laat je gootsteen glinsteren en glanzen.
Even een test. Hoe begin jij graag je dag?
- Met de aanblik van een gore gootsteen met daarin vieze vaat van de vorige dag?
- Met je eigen spiegelbeeld in je stralende spoelbak.
Recept voor een glimmende gootsteen.
Je gaat 1 x je gootsteen grondig onder handen nemen en daarna elke dag bijhouden zoals hieronder beschreven. Het is niet moeilijk. Het klinkt te simpel voor woorden en dat is het ook. Het gaat om de elke dag factor. Ook al ben je doodop en is het al laat. Gewoon even max. 5 minuten besteden aan deze belonende nieuwe gewoonte.
- Neem alles uit de gootsteen.
- Doe heet water in de gootsteen en vul het tot de rand. Heb je een dubbele spoelbak, doe dan een kant tegelijk. Giet een kopje bleekwater in het hete water. Laat het weken voor een uur. Trek dan de stop eruit met een tang. Zorg ervoor het water niet overloopt. Draag handschoenen, zodat het bleekmiddel niet op je huid komt en pas op voor je kleding.
- Spoel de gootsteen goed met water.
- Poets de spoelbak met een schoonmaakmiddel zoals Jif. Spoel goed na.
- Neem iets met een scherpe ronde rand zoals een boter mes. Reinig de rand van de gootsteen, net zoals je vuil van onder je nagels weghaalt.
- Reinig rond de kranen. Dat kan met een oude tandenborstel of tandzijde.
- Pak je glasreiniger. Ik gebruik Glassex. Geef het een mooie glans.
- Ben je niet tevreden hoe het eruit ziet? Misschien heb je net als ik een wat oudere spoelbak. Maar voor jezelf weet je dat je heel goed hebt schoongemaakt. Het hoeft niet perfect te zijn. Elke keer dat je water hebt gebruikt in je gootsteen neem je een schone theedoek en droog je het na. (ik leg elke nacht een schone klaar). Voor je het weet, doe je dit zonder nadenken! Zorg dat de rest van je familie het ook zo doet. Geen waterplekken meer. Je gootsteen is schoon en glanzend.
- Heb je een vaatwasser zet dan voortaan meteen je vieze borden en glazen daarin. Lekker uit het zicht. Geen vaatwasser? Geen nood. Maak een plek onder je gootsteen vrij en zet er een afwasteil in. In plaats van de vuile vaat en glazen in de gootsteen of op het aanrecht zet je ze nu uit het zicht in de teil. Heb je met de hand afgewassen? Maak er een gewoonte van om je borden meteen af te drogen. Je kunt dan meteen je afdruiprek opbergen. Is ie vies of oud? Maak hem eens goed schoon of koop een nieuwe.
- Hang als herinnering een briefje bij de gootsteen. Heb geduld, maar je zult zien hoe snel jij en je huisgenoten deze goede gewoonte hebben aangeleerd.
Succes en hou vol!
sarjan euser says
Heel fijn al die aanvullende tips!!! Kan ik gebruiken!!!TOP.
Min situatie waar ik in opruim is dat ik spullen van andere bewoners, die zelf niet mee (kunnen) werken en of er niet constructief zelf over na willen denken (geen tijd willen geven) maar het ook bijna door wat voor reden dan ook niet uit handen willen geven. Zelf geef ik het voorbeeld met mijn ook aanwezige nog op te bergen spullen georganiseerd en gestructureerd aan te pakken zodat het resultaat zichtbaar is. Vuil en stof maak ik schoon en gooi ik evt. weg en niet goed georganiseerde opslag in kelderruimte richt ik opnieuw in.
Verder vind ik het in mijn situatie nodig om een workshop geweldloos verbindend communiceren te blijven volgen voor het contact leggen met alle mogelijke mensen. In mijn ervaring neemt het willen communiceren en het nut van opruimen en dat het meerwaarde heeft, een belangrijke plaats in. Zo leer ik zelf ook een patroon aan door in bijzondere situaties er een georganiseerd geheel van te maken. Niet afwachten maar rustig aan het gewoon DOEN.
Nodig is motivatie, gerichte oplossingsgerichtheid en plannetje met tijdsmanagement en op tijd veel frisse lucht tussendoor! Haha.
Leonie Langius says
Dank voor je reactie Sarjan. Zo te lezen heeft opruimen ook een centrale rol in jouw leven. Orde op zaken en een georganiseerd geheel maken van een omgeving en dagindeling is voor velen een enorme steun in de rug. Niet afwachten maar DOEN, een fijne variant om mijn motto: van uitstellen naar DOEN!
Met opgeruimde groet,
Leonie